Najvyhľadávanejšia destinácia v Apúlií

Polignano a Mare

Dovolenkové šialenstvo

Toto mesto som si náhodou všimla cestou vlakom do Lecce. Mala som pocit, že niekde som o ňom už počula, že je tam určite niečo zaujímavé, čo sa tam dá vidieť a zažiť. Cesta z Bari vlakom je príjemná a trvá len 30 minút. Lístok stál tuším okolo 10 alebo 14 eur tam aj naspäť. Pri hľadaní informácii o ,,Polignano a Mare" sa mi stávalo, že je zobrazované ako súčasť Bari, ale k Bari vôbec nepatrí. Spadá len do provincie Bari teda oblasti. Inak je veľmi náročné nájsť informácie o tomto meste lepšie povedané mestečku, väčšinou ani knižný sprievodca neudáva toto mesto. Je to malé mestečko, ležiace na pobreží Jadranského mora a je z neho prekrásny výhľad na nekonečné more. Má svoju jedinečnú architektúru a jednu krásnu pláž.
Zátoka ,,Lama Monachile Polignao a Mare"

Jeden deň v Polignano a Mare

Cesta od vlakovej stanice do malého centra mestečka netrvá dlho, tipujem to tak na 15 - 20 minút ľahkou chôdzou. Len ja som na začiatok našla tú najkomplikovanejšiu cestu čo sa dala nájsť. Polignano a Mare je známe svojou plážou v zátoke medzi dvoma útesmi, na ktorých sú vystavené domy a reštauráciou zriadenou v útrobách útesu. Čím viac sa dostávam do centra mestečka, tým viac viem, že idem správne. Stretám už malé skupinky, ale aj skupiny ľudí, ktorí idú smerom k pláži. 
Uličky v historickom centre mesta
Z malého námestia ,,Piazza Aldo Moro" sa už krásne viem dostať k jednej z pamiatok mesta, a to je starý rímsky most z roku 1835 ,,Ponte Lama Monachile". Je vysoký 15 metrov a pozostáva z 5 oblúkov z tufových blokov. Tyčí sa už nad vyschnutým korytom rieky. Z ľavej strany mosta je prístup ku schodisku, ktoré vedie do starej časti, kde sa napája na starú rímsku cestu ,,Via Traiana", ktorá spájala Benevento s Brindsi. Pod mostom sa prejde k pláži ,,Lama Monachile Polignano a Mare". Pláž je malá a je z nej krásne vidieť na more a na domy na útesoch. V sezóne sa tam nedá nájsť ani centimeter miesta pomaly na otočenie, takže si urobím pár fotiek a znechutene idem ďalej... výjdem späť na most a pokračujem ďalej v ceste, kde natrafím na maličké námestie ,,Piazza Domenico Modugno" na útese, ktorému dominuje obrovská socha speváka Dominika Modugna ,,Monumetno a Domenico Modugno". Je autorom hitu ,,Volare". Z tejto strany je nádherný výhľad na útes, starú časť mesta a nekonečné more. V tejto časti mesta sa dá dobre kúpať a je tu aj dobrý prístup z útesov do mora. Ale viac tu už nie je čo k videniu a vrátim sa späť cez most do historickej časti mesta.
Výhľad z časti ,,Pietra Piatta"
Hneď z mosta je v starej časti mesta vidieť kostol ,,Chiesa del Purgatorio". Kúsok za ním sa nachádza malé námestie ,,Piazza Vittorio Emanuele II" s kostolíkom ,,Chiesa Matrice Santa Maria Assunta in Cielo". Chvíľu sa tu motám a nájdem dva krásne vyhľady na zátoku. Jeden je z terasy ,,Terrazza Santo Stefano" a druhý z ,,Bastione di Santo Stefano". Na to aby som si spravila krásne fotky bez ľudí sa niekedy poriadne dlho načakám, ale niektoré stáli za to čakanie. Vôňa mora je očarújúca a keby tu nebolo také kvantum ľudí, tak je toto miesto ešte krajšie. Mesto má krásny prímorsky nádych a spleť úzkych uličiek svoje čaro. Je radosť sa tu prechádzať len tí ľudia všade naokolo pôsobia dojmom zhonu.
Výhľad z ,,Punto panoramico Largo Ardito"
Cestou natrafím na námestie ,,Centro Storico Polignano". Kúsok od neho sa nachádza najznámejšia reštaurácia vybudovaná v jaskyni ,,Grotta Palazzese"(Visit Grotte Palazzse), ktorá je i súčasťou hotela. Je výnimočná svojou polohou, okrem prvotriedného jedla má nezabudnuteľnú atmosféru s výhľadom na Jadranské more, príjemný letný vánok od mora či zapadajúce Slnko. Určite si zaslúži titul ,,najromantickejšia reštaurácia na svete". Podtýkam, že hotel je 5 hviezdičkový. Ak sa niekto chce najesť v reštaurácií, určite si treba spraviť rezerváciu. Ceny sú dostupné aj pre bežných smrtelníkov. Na konci starého mesta sa ešte nachádza múzeum Pina Pascaliho ,,Museo d'Arte Contemporary Art Pino Pascali"(Visit museo Pino Pascali) je to múzeum súčasného umenia v Apúlií. Je otvorené každý deň od 10:30 do 13:00 a od 16:00 do 21:00 a vstup stojí 2€. Celkovo v mestečku je dosť domácich výrobcov, ktorý ponúkajú rozličné druhy tovarov typických pre túto oblasť Talianska. Obchodíky majú svoje čaro tým ako sú jedinečné. Objavte ,,Vicolo della Poesia". Jedným z najslávnejších diel od Guida sú jeho „kroky poézie“, fotogénne schodíky sú zastrčené do jednej malej uličky neďaleko ,,Balconata Sul Mare". Nemalo by byť príliš ťažké ich nájsť a každý, koho požiadate, presne vie, kam vás má nasmerovať.
Polignano a Mare
Mestečko je zaujímavé hlavne svojou architektúrou a príjemnou prímorskou atmosférou. Nájdu sa tu ulice prázdne, ale aj plné. V lete to tu však znáša značný nápor turistov. Hlavne tie malebné časti mesta s výhľadmi na more. More tu má prenádhernú tyrkysovú farbu a je priezračne čisté. Značná časť pobrežia je tvorená útesmi, odkiaľ sa dobre skáče do mora. Pri zátoke ,,Lama Monachile Poligano a Mare" si človek môže otestovať svoju dobrodružnú stránku pomocou skákacieho útesu. Nikto z nás nechce riskovať, ale legenda hovorí, že vápencové útesy obklopujúce vody ,,Cala Porto" sú vynikajúcim miestom na skok viery! Cesta späť z historického mestečka na stanicu je už rýchlejšia cez ulicu ,,Via Martiri di Dogali" a späť do Bari.
Most ,,Ponte Lama Monachile"
Myslím si, že mimo sezóny sa tu oplatí stráviť aj viac ako jeden deň, tak 2-3 dni sú ozaj v pohode. Príde mi, že sa dá viac vychutnávať čaro mestečka bez zhonu. V sezóne je to na dlhodobú dovolenku určite náročné. Reštaurácie v celkom okolí sú plné a je ťažké najsť si nejakú s pekným okolím či krásnym výhľadom na more. Taktiež aj ceny ubytovaní idú smerom hore, pretože si to domáci môžu dovoliť ponúknuť drahšie ubytovanie. Nápor turistov je tu ozaj veľký. Jeden deň je akurát v tomto prípade.
Romantika na každom kroku



Všetky fotky z výletu prikladám na Instagram Lilly travel diary






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kúsok z Monte Carla

Ide sa po tričko do Antwerp