Ide sa do Holandska

Amsterdam

Naša prvá spoločná cesta

Tento výlet bol úplne iný ako všetky ostatné, ktoré som doteraz podnikla. Nestál ma žiadnu námahu a ani nervy. Sprostredkoval mi to jeden chalan, ktorý má na Facebooku svoju stránku ,,Dovolenky bez cestovky". Dominik je super chalan, ktorý sa venuje cestovaniu a začal v tomto smere podnikať. Pridala som sa do jeho skupiny vďaka jednej kamarátke, s ktorou sme chceli ísť na Island, no nakoniec z toho nič nebolo... a teraz som si na neho spomenula, že však ja som tam! Tak to vyskúšam. Napísala som mu email, že kam by som chcela ísť, na koľko dní a koľko osôb. Komunikácia s ním bola úžasná! Všetko sme si vykomunikovali cez maily, nebol tam žiaden problém. S priateľom sme si prezerali ponuky čo nám posielal a pozerali sme, ktorý z hotelov by nám vyhovoval. Ich dostupnosť, vybavenie či možnosti ubytovania. Zaplatili sme mu zálohu za letenky a spracovateľský poplatok na osobu 5 eur. Ešte sa nás pýtal na hotel a ten sme povedali, že mu zaň zaplatíme celú sumu. Výlet Amsterdam začínal skvelo. Poslal nám všetky podklady, faktúry a my sme mohli letieť. Na osobu so všetkým nás to vyšlo okolo 440 eur. Čo bolo letenky a ubytovanie s raňajkami. Ešte nám povedal, že keby sme počkali a išli až po Veľkej noci, vedel by nám to nájsť ešte lacnejšie. Len my sme si nemohli moc vyberať kvôli dovolenke ako sme dostali. Ale ak sa bude dať a nebudem mať chuť si hľadať niečo sama alebo sa mi nebude chcieť ísť cez cestovku, tak určite využijem opäť jeho služby.
,,Rijksmuseum"

Hurá Amsterdam

Ja keď s niekym cestujem, tak vo väčšine prípadov schytám problém na letisku s kontrolou, ale keď letím sama, tak to všetko ide hladko! Ani tento raz tomu nebolo inak. Vo Viedni ma prezerali akoby som prevážala ukradnutý materiál alebo bola hľadaný človek!!! A ešte lepšie je, keď prvé čo hľadáte v novom meste je lekáreň na letisku, pretože priateľ sa necítil najlepšie... ale zvládhli sme to a teraz viem, kde je lekáreň na letisku Schiphol. Inak ešte podotknem, že je možnosť násjť aj lacné letenky do  mesta ,,Eindhoven". Tu treba len popremýšľať, čo je viac výhodne podľa destinácie kam sa ide! Cesta z letiska Schiphol taxíkom do centra je mega drahá, pýtali sme len tak pre zvedavosť a tie pálky čo sme dostali za odpovede boli mega. Nakoniec sme sa rozhodli ísť vlakom na hlavnú stanicu do Amsterdamu. Trvá to 25 minúť, je to rýchle a pohodlné. Lístok nás vyšiel na 4,50€. A z letiska idú rozličné vlaky, ten náš išiel priamo na hlavnú stanicu. Keď sme vystúpili tak sme na stanici hľadali automat na lístok na mestskú hromadnú dopravu (Travel in Amstredam GVB). Ale po chvíli sme to vzdali, spýtali sa pár domácich a tí nám ochotne radi pomohli. Kúpili sme si lístok na 4 dni aby sme nemuseli myslieť na to ako sa z hotela dostaneme do centra. A oplatilo sa to! Náš hotel bol kúsok od zástavky električky (Citiez Hotel Amsterdam).
Kostol ,,Westerkerk"
Mali sme krásne počasie, ale aj upršané počasie. Jeden deň sme si užili deň na bicykloch. Hotel nám ich požičal na póldňa. Amstredam je nádherný, tie jeho krásne uličky a nadherné domčeky. Skúsili sme sa povoziť na loďkách a obdivovali sme krásu mesta z inej perspektívy. Tu to bolo inak stále plné a je viacero spoločností, ktoré prevádzkujú plavbu po kanáloch (I am Amstredam). Všetky cesty začínajú pri hlavnej stanici. Dokonca aj naša električka končila pri stanici, takže sme nemali žiaden problém s prestupmi v meste. Stretli sme aj revizórov a povedali nám, že pokuta za jazdu na čierno je tuším 60€. 
Malebné uličky a kanály v Amsterdame
Hneď pri stanici okrem nej samotnej, je to krásna stavba postavená v roku 1889 sa dá obdivovať kostol ,,Basiliek va de Heilige Nicolaas", ktorý sa nachádza po ľavej strane. Cestou od stanice sa dobre dá prejísť do centra mesta ulicou ,,Damark". Tu je možnosť vidieť budovu burzy ,,Beurs van Berlage" až sa príde na hlavné námesite ,,Dam" oproti je vidieť ,,Koninklijik Paleis"(Royal Palace Amstredam), čo je kráľovský palác a dá sa označiť za najvýznámnejšiu pamiatku Holandska. Na námestí sa ešte nachádza pamätník venovaný obetiam 2.svetovej vojny. V tejto oblasti je na malom území vidieť veľmi veľa pamiatok a zaujímavých stavieb. Z tohto miesta sa dá dostať dobre aj do štvrti ,,Red lights district" čo je vo svete známa červená ulička s prostitútkami, ktoré tu legálne pracujú a odvádzajú dane. Sú tu zajímavé múzeá sexu (Red light secrets) a sexshopy. Slečny pracujú po zotmení, ale už je to také komornejšie na túto dobu, a áno v noci to má nádych do červena. O ulicu ďalej sa nachádza kostol ,,De Oude Kerk", ktorý je najstaršou stavbou v Amstredame. Je postavený v roku 1306. Pri našich potulkách mestom nás naše kroky dovedli do malej čínskej štvrti, ktorá je očarujúca a má aj svoju svätyňu.
Na konci ,,Red distric lights"
Načo si treba určite dať pozor je múzeum Anny Frankovej (Ana Frank museum)! My sme úplne zabudli na to, že si to treba objednať skôr cez internet. Je tak veľký záujem o toto múzeum, že inak než cez internet sa v tejto dobe lísky ani nepredávajú. Kúsok odtiaľto sa ešte nachádza kostol ,Westerkerk" (Westerkerk). Nasledujúce dni sme spoznali čaro ,,Begijnhof" (Begijnhof kapel ), v tejto časti je zakázané rušiť pokoj daného miesta. Je to miesto, ktoré ignoruje ruch ulice a dá sa tu na chvíľu krásne oddychnúť. Kúsok odtiaľto sá dá prejsť na najznámejší kvetinový trh ,,Bloemenmarkt" v Amstredame. Aj on má svoju dávnú históriu od roku 1862. Každé miesto či ulička sú úžasné na fotografovanie. A v meste som objavila aj moju Hard Rock Cafe.
Pohľad na krásu Amsterdamu
My sme sa jeden deň rozhodli aj pre niečo netypické, a to bola masáž. Keď sme sa pár dní toľko nachodili tak priateľ našiel maličký masérsky salón, kde ceny boli lacnejšie ako vo Viedni. Tá masáž nám dala úžasnú energiu na ďalšie dni! Hold nie sme tí turisti, ktorí by len behali po pamiatkach alebo len fotia. Dokázali sme niečo výnimočné, a to si vychuntávať život v tomto meste. Ani sme poriadne nepochodili tie slávne ,,Coffeeshopy" a nemyslím si, že by nám to moc uškodilo. V meste je dosť cítiť vôňu marihuany, možno aj preto sme boli tak dobre stále naladení.  Ktovie? A môj cieľ bolo aj navštíviť jedno miesto. Som milovníčka mačiek a kedysi dávno, keď Holandsko patrilo medzi kolonizátorov jeden zakladateľ ,,Východoindickej spoločnosti" bol tiež milovník mačiek ako ja a zbieral ich podoby z celého sveta. Budova spoločnosti je teraz múzeum ,,KattenKabinet"(KattenKabinet).
Večerný Amstredam
Amstredam nás očaril svojou krásou. Videli sme aj realitné kancelárie a tie ceny za byty či len prenájmy sú astronomické! Sme radi, že sa nám podarilo vidieť Amstredam a nestálo nás to veľa. Je tu tak veľa možností, čo všetko sa dá vidieť. A to nevravím o možnostiach malých výletov mimo mesto. My sme celý čas boli len v meste a videli sme rozličné časti a ako sa vrámci nich mení architektúra mesta. Podarilo sa nám tu nájsť aj mačaciu kaviareň a odtiaľ sa prejsť do krásneho parku. Prešli sme aj k botanickej záhrazde ,,Hortus Botanicus" (Hortus Botanicus Amstredam). Čo sa nám nepodarilo je ,,ZOO Amstredam"(ZOO Amstredam), ale tak snáď nabudúce. Stáli sme pred ňou, ale nešli sme dovnútra. Z vonka sme obdivovali ,,Rijskmuseum"(Rijksmuseum), krásna stavba a celý areál okolo. Pri ňom sa hneď nachádza ďalšie známe múzeum ,,Van Gogh Museum"(Visit Van Gogh Museum). Hneď oproti nemu sa zas nachádza múzeum diamantov ,,Stichting Diamant Museum Amstredam"(Diamond museum). Myslím, že samotné mesto má dosť zaujímavých muzeí a galerií, ktoré sa určite oplatí vidieť. Závisí len od toho, čo má človek rád a čo uprednostňuje. Amstredam dokáže spraviť radosť každému.
Ulica Damark
Víkend alebo ako sme my boli 4 dni je málo na Amsterdam. Oplatí sa prísť na celý týždeň. Krása a čaro mesta je všade okolo. Ľudia sú tu milí, ústretoví a radi poradia ak vedia. Čo sme nevideli je pivovar Heineken (Visit Heineken). Tak snáď nabudúce. Amstredam je mesto plné prekvapení a naučilo nás tešiť sa zo života či svieti Slnko alebo prší. Je to miesto kam sa človek chce rád vrátiť.


Všetky fotky z výletu prikladám na Instagram Lilly travel diary





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kúsok z Monte Carla

Najvyhľadávanejšia destinácia v Apúlií

Ide sa po tričko do Antwerp